هچینگ چیست
فهرست مطالب
Toggleهیچینگ آزمایشگاهی یکی از روش های آزمایشگاهی به حساب میآید که همراه با لوله های آزمایشگاهی یا آی وی اف صورت میگیرد.
روش ivf همان لقاح تخمک با اسپرم در محیط های آزمایشگاهی است زمانی که یک اسپرم موفق به رقابت با تخمک میشود و می تواند آن را بارور کند و سلولهای تخمک و جنین را به وجود آورد.
طی یک فرآیند آی وی اف جدید های تشکیل شده به مدت ۳ تا ۶ روز از نظر رشد و تقسیم سلولی تحت نظر خواهند بود و کنترل می شود.
در نتیجه بهتری ارائه می دهد به امید کمک به باردار شدن به رحم زن انتقال می یابد و یا برای استفاده های بعدی پیروز خواهد شد.
در حالت رشد خود توسط یک پوسته محافظت می شود این پوسته زوناپلوسیدا نام دارد در زمان با رشد جنین این پوسته به صورت طبیعی پاره می شود که به آن هچینگ میگویند.
در روش آزادی تخمک انتقال جنین باید خود را به داخل دیواره رحم به چسباندن دیواره انجام لانه گزینی خود را آماده کنید و حدود ۷۰ تا ۸۵ درصد زوج هایی که جنین هایشان به صورت آی وی اف انجام می شود موفق به لانه گزینی می شود.
نظریه های مختلف لانه گزینی وجود دارد یکی از آن ها انجام نشدن درست فرایند هچینگ است از جمله عوامل تاثیرگذار در مرحله هجینگ بالا بودن سطح هورمون fsh و سن مادر است.
اگر هورمون fsh در خون مادر بالا باشد امکان هچینگ وجود ندارد برخی از عوامل خارجی دیگر مثل مواد شیمیایی به کار رفته در محیط های کشت و مواد این چنینی در فرایند انجام جنین باعث از بین رفتن رونده هچینگ می شود.
در نتیجه با توجه به تشخیص پزشک ممکن است برای افزایش شانس موفقیت در آی وی اف و اینکه لانه گزینی به بهترین شکل انجام شود قبل از قرار دادن جدید در داخل شکاف های رحمی در پوسته بیرونی شکاف ایجاد می کنند که به این روش هچینگ آزمایشگاهی یا هچینگ کمکی می گویند.
روش هچینگ کمکی چگونه انجام میشود؟
برای این که بدانید چگونه انجام هچینگ کمکی اتفاق میافتد باید روند لانه گزینی را از ابتدا انجام دهید.
سلول تخمک در اطراف خود دارای یک پوسته پروتئینی می باشد نام آن زوناپلوسیدا است قبل از تبدیل سلول تخم جنین و پلاستیک و با سلول های اسپرم در هم آمیخته می شوند.
این شروع فرایند لقاح است زمانی که یک سلول اسپرم این پوسته وارد میشود و تخمک را به وجود میآورد.
زوناپلوسیدا محکم تر میشود این مسئله مانع از ورود سلول های اسپرم دیگر به داخل تخمک بارور شده می شود.
در ضمن پوست های سخت شده به جلوگیری از لانه گزینی در داخل لوله های رحمی کمک می کند و همچنین سلولهای جدید اولیه را در کنار هم نگه میدارد.
زمانی که پوسته زوناپلوسیدا در اطراف تخمک پاره می شود میتواند اسپرم به تخمک بیش از لقاح صورت گیرد با نفوذ اسپرم به این پوسته و بارور شدن تخمک امکان لانه گزینی بالا میرود.
این پوسته بسیار سخت است که چرا که باعث سخت تر شدن این لایه می شود و میتواند مانع از ورود اسپرم به تخمک بارور شود از لانه گزینی جنین در لوله های رحمی که منجر به حاملگی های خارج از رحم می شوند.
جلوگیری میکند و در نهایت سلول های اولیه را در کنار هم را نگه میدارد و لقاح را به وجود میآورد و بارور شدن تخمک و رسیدن آن به پایینترین لوله رحمی مرحله جنین اولیه آغاز می گردد.
این لایه با نازک شدن آغاز می شود و از بین می رود هچینگ در روز چهارم بعد از لقاح اتفاق میافتد و لوسیدا ترک می خورد و جنین پوسته های نازک خود را از دست می دهد اما در هچینگ های آزمایشگاهی و کمکی این اتفاق در روز سوم می افتد.
انواع روش های انجام هچینگ کمکی
در روش هچینگ کمکی به منظور بالا بردن شانس موفقیت در روش آی وی اف انجام می گیرد پوسته بیرونی جنین به طور مصنوعی یک سوراخ کوچک در آن ایجاد میشود و روش های مختلفی برای ایجاد شدن شکاف در پوسته بیرونی انجام میگیرد که شامل موارد زیر است
- ایجاد شکاف به صورت مکانیکی
- در این روش کار توسط یک سوزن میکروسکوپی به وجود میآید این روش معمولا زمان بر می باشد.
- ایجاد شکاف به صورت شیمیایی: در این روش سلول انتخاب میشود و در موقعیت مورد نظر قرار خواهد گرفت و با استفاده از تیکه حاوی محلول های اسیدی و شیمیایی پوسته از کیسه آب جنین استفاده می شود از یک سوراخ کوچک که در آن به وجود آمده است تزریق میشود و در محیط کشت قرار می گیرد.
- ایجاد شکاف با استفاده از لیزر
به طور کلی سطح کیسه جنین شناسایی می شود سس هیچینگ انجام می شود.
عوارض احتمالی هیچینگ کمکی
به طور کلی استفاده از هچینگ کمکی نمی تواند به جنین آسیب برساند و این یک مسئله نادر است اما با این حال این روش نیز مانند سایر روش های آزمایشگاهی میتواند با معایبی روبرو شود و دچار اختلال باشد.
این روش در احتمال ایجاد دو قلوهای همسان امکانپذیر است و افزایش پیدا میکند و همانطور که میدانید عوارض پزشکی در بارداری های دوقلوی همسان نسبت به بارداری هایی که تک قلو هستند بیشتر می باشد.
همچنین گاهی دارو هایی که در فرآوری و انتقال جدید برای بانو تجویز میشود مانند آنتی بیوتیک و هورمون های استروئیدی ممکن است باعث ایجاد عوارض جانبی شود.
آیا هیچینگ کمکی روشی مفید است؟
مطالعات نشان داده است که ممکن است بهبود شانس بارداری در بعضی از بیماران مثل خانم هایی که دوره های ivf آن ها به صورت مکرر با شکست روبرو شده است و یا کسانی که احتمال موفقیت آی وی اف آن ها کم است.
هچینگ می تواند جواب آی وی اف آن ها را مثبت کند درست است که هچینگ کمک احتمالی به لانه گزینی جنین می کند اما متخصصان استفاده از این روش را در تمامی بیماران توصیه نمیکند.
و همچنین این روش مانند هر روش دیگری هزینه های بالایی دارد و میتواند خطرات جانبی خاصی را برای مادر و جنین به همراه داشته باشد.
به طور کلی میتوان گفت تشخیص مناسب بودن استفاده از روش هچینگ کمکی به عهده پزشک متخصص است پس هر چقدر پزشکی که شما مراجعه می کنید ماهر تر و حاذق تر باشد احتمالا نتیجه بهتر در آی وی اف تان خواهید دید.
آیا دلایل دیگری برای انجام هچینگ کمکی وجود دارد؟
زمانی که در عمل آی وی اف انجام تشخیص ژنتیکی قبل از لانه گزینی لازم باشد که کودکی آن ها در روز های بعد از روز سوم لقاح می تواند بیوپسی را انجام دهد.
برای انجام آزمایش های ژنتیکی آسان تر می تواند در طی بیوپسی تعداد کمی از سلول های بیرونی جنین در روز پنجم بعد از لقاح برداشته خواهد شد.
مشاهده سلول های بیرونی خارج کردن سلول ها در عمل هچینگ کمکی آسان تر خواهد بود.
موارد تجویز و میزان موفقیت هچینگ
هچینگ میتواند به کمک زوج های بیاید که احتمال باروری در آن حاکم است و دلیل آن پاره کردن و یا دیر پاره شدن پوسته تخمک می باشد.
هچینگ معمولاً در شرایط زیر به خانمها توصیه میشود:
- خانم بالاتر از ۳۷ سال باشد حداقل دو دوره ناموفق آی وی اف داشته باشند.
- در موارد انتقال رویان منجمد پایین بودن کیفیت رویان و رشد آهسته و نا مناسب بودن آن
- این تکنیک در افرادی که دو دوره ناموفق آی وی اف داشتند باعث افزایش شانس باروری آن ها میشود.