سرطان آندومتریوز
یکی از بیماری های زنانه که با درد بسیار زیادی همراه است و موجب اختلال در رحم خانم می شود و باعث می شود که در قسمت های داخلی و خارج از رحم شکل بگیرد بیماری آندومتریوز است.
این بیماری باعث می گردد که لوله های فالوپ پوشیده شود و همچنین در قسمت لگن درد های بسیاری به وجود بیاید.
همچنین آندومتریوزیس یکی از بیماری هایی است که باعث می گردد قسمت های خارجی و داخلی اندام های لگن و رحم پوشیده شود.
همچنین باعث می گردد که چرخه قاعدگی ضخیم شود و افراد در طول زندگی خود خونریزی های شدیدی را تجربه کنند و باعث می گردد که تخمدان ها کیست هایی به نام کیست آندومتریوز داشته باشند که اندومتریوز باعث چسبیدن قسمت رحم بافت ها و سلول ها به اندام های داخلی لگن می شود.
همچنین باعث می گردد که بارداری در این افراد دیر صورت بگیرد.
امروزه درمان های مختلف برای بیماری آندومتریوز وجود دارد.
آندومتریوز مدل های فراوانی دارد و افراد معمولاً هنگامی که به آن مبتلا می شوند خونریزی زیادی دارند.
این خونریزی با درد فراوانی به همراه است در ادامه شما را با علائم آندومتریوز علت بروز آندومتریوز و همچنین انواع آندومتریوز اشنا می کنیم برای اطلاعات بیشتر بهتر است متن زیر را تا انتها مطالعه کنید.
علائم آندومتریوز چیست؟
آندومتریوز مانند هر بیماری دیگر علائم مختلفی دارد که باعث ایجاد درد در قسمت قاعدگی می گردد و باعث می شود که با گذشت زمان درد آن افزایش پیدا کند.
همچنین ممکن است به دوره های قاعدگی بسیار دردناک و شدید مبتلا شود که در قسمت لگن درد وحشتناکی را احساس کند.
همچنین باعث می گردد که در قسمت کمر و شکم کیست های وجود داشته باشد در هنگام رابطه جنسی ممکن است اندومتریوز داشته باشد که رابطه آن با درد فراوانی به همراه باشد ممکن است فرد بیش از حد خونریزی کند.
حتی ممکن است به صورت لکه بینی تا چند روز بعد از پریود آن را احساس کند افرادی که به اندومتریوز مبتلا می شوند ممکن است ناباروری داشته باشند و ناباروری علت اصلی آندومتریوز است.
افرادی که به آندومتریوز مبتلا می شوند معمولاً ناباور می شود همچنین علائم مختلف پدیدار می شود از جمله دیگر علائم که فرد ممکن است به آن دچار شود خستگی زیاد اسهال یبوست شدید و بسیار زیاد حالت تهوع از دیگر عوامل آن هستند.
همچنین عوامل مختلف در به وجود آمدن این بیماری وجود دارد که می توان به بیماری التهابی لگن کیست پلی کیستیک اشاره کرد.
همچنین ممکن است فرد به سندروم روده یا همان آی بی اس دچار شود که معمولاً اگر درمان نشود ممکن است اندومتریوز اتفاق بیفتد اگر فرد آن را درمان نکند خطرات جبران ناپذیری برای آن به دنبال دارد.
علت بروز اندومتریوز چیست؟
اگرچه هنوز علت دقیق این بیماری مانند سایر بیماری های ناحیه رحم مشخص نیست اما افرادی که قاعدگی بازگشتی دارند معمولاً به آندومتریوز مبتلا می شود و باعث می گردد که رحم به لوله های فالوپ بچسبد و همچنین سطوح مختلفی در آن رشد کند.
ممکن است تغییر شکل در سلول ها اتفاق بیفتد که باعث از بین رفتن سیستم ایمنی بدن می شود.
دگرگونی های سلول های جنینی مانند استروژن ممکن است رخ دهد و همچنین در دوران بلوغ به آندومتریوز تبدیل شود.
افرادی که جراحی می کنند ممکن است در قسمت جراحی به خوبی برش داده نشود و در نتیجه به خارج از رحم اتفاق بیفتد افرادی که به سلول های آندومتریوز مبتلا هستند و با استفاده از مایعات بدن آنها به دیگر قسمت های بدن منتقل می شوند.
در نتیجه آندومتریوز اتفاق می افتد ممکن است افراد در سیستم ایمنی بدنشان دچار مشکلاتی شوند و همچنین نتوانند سلول های بدن از بافت های رحمی محافظت کنند و در نتیجه آندومتریوز اتفاق می افتد.
انواع آندومتریوز چیست؟
آندومتریوز انواع مختلفی دارد و افراد معمولاً با توجه به بدنشان به اندومتریوز های مختلفی دچار می شوند.
یکی از انواع آندومتریوز، آندومتریوز سطحی است که باعث می شود ضایعات در صفاق دیده شود که لایه نازک حفره را در بر می گیرد آندومتریوز ضایعه تخمدانی که باعث می گردد کیست شکلاتی مانند ایجاد شود و همچنین باعث می گردد که بافت های سالم از بین برود.
اندومتریوز صفاقی عمیق یکی از آندومتریوز های وخیم به حساب میآید که معمولاً ۵ درصد افرادی که به آندومتریوز مبتلا میشوند آندومتریوز صفاقی عمیق را تجربه میکند.
آندومتریوز در حد شدید متوسط و کم وجود دارد و همچنین باعث می گردد که شایعات مختلفی در بدن دیده شود و ممکن است پوشش های لگنی ایجاد شود آندومتریوز مدل های فراوانی دارد و ممکن است لوله فالوپ را مسدود نماید.
فاکتورهای خطر شایع بیماری آندومتریوز
عوامل مختلف باعث ایجاد خطر آندومتریوز می شود از جمله می توان به:
- عدم بارداری و زایمان
- شروع قاعدگی در سنین پایین
- یائسگی در سنین کم
- داشتن دوره های بلند مدت مثلاً ۲۰ روزه در دوره قاعدگی
- افزایش استروژن در بدن
- پایین آمدن شاخص توده بدنی
- وراثت
- اختلالاتی در دستگاه تناسلی اشاره کرد
خون پریود با اندومتریوز چگونه به نظر می رسد؟
هیچ تحقیقی وجود ندارد که نشان دهد خون دوره آندومتریوز با خون دوره معمولی متفاوت است. با این حال، افراد مبتلا به آندومتریوز ممکن است متوجه شوند که قاعدگی آنها سنگین تر است و طولانی تر است.
اندومتریوز همچنین می تواند باعث ایجاد لکه بینی در فرد شود. لکه بینی زمانی است که فرد بین دوره های پریود خونریزی خفیفی داشته باشد. خون ناشی از لکه بینی ممکن است قرمز، صورتی یا قهوه ای باشد.
افراد با مراحل پیشرفته تر ممکن است کیست تخمدان داشته باشند. این کیست ها که به نام کیست های آندومتر یا شکلاتی نیز شناخته می شوند، حاوی خون قدیمی هستند.
اگر آندومتر پاره شود، ممکن است مایع خونی قهوه ای تیره به لگن نشت کند. این می تواند باعث درد، التهاب و جای زخم شود.
تشخیص آندومتریوز در سونوگرافی
اولتراسوند فناوری است که در آن امواج صوتی تصاویر دقیق و دقیقی ایجاد می کنند.
برای تصویربرداری از اندام های تناسلی، دستگاهی به نام مبدل به شکم فشار داده می شود یا در واژن قرار می گیرد (سونوگرافی ترانس واژینال).
تشخیص اندومتریوز با سونوگرافی می تواند ضخیم شدن غیر طبیعی بافت، کیست اندومتریوما (توده های کیست مانند در تخمدان) و ضایعات و برجستگی های عمیق را نشان دهد.
علاوه بر این، یکی از راه های تشخیص کیست شکلاتی در تخمدان که اغلب خانم ها ممکن است همراه با آندومتریوز داشته باشند، آزمایش اولتراسوند است.
مراحل بیماری آندومتریوز
مرحله 1:
حداقل علائم قابل مشاهده آندومتریوز را با برخی ضایعات سطحی نشان می دهد.
مرحله 2:
بیماری خفیف با ضایعات عمیق تر را نشان می دهد.
مرحله 3:
اندومتریوز متوسط با ضایعات عمیق متعدد، کیست های کوچک در یک یا هر دو تخمدان و چسبندگی را نشان می دهد.
مرحله 4:
نوع شدید بیماری با ضایعات عمیق، کیست های بزرگ در یک یا هر دو تخمدان و چسبندگی های متعدد.
آیا آندومتریوز درمان دارد؟
امروز با به وجود آمدن علم پزشکی آندومتریوز که یکی از بهترین روش های آن هورمون درمانی است که با استفاده از قرص های ضد بارداری به از بین بردن آندومتریوز کمک میکند.
همچنین باعث ضخیم شدن و از بین رفتن خونریزی می گردد باعث می گردد که تمام هورمون های اضافه بدن از بین برود.
استفاده از داروهای ضد درد برای کم کردن تب بسیار موثر است و با استفاده از داروهای ایبوپروفن و ناپروکسن دردهای آندومتریوز کنترل می شود.
جراحی محافظه کارانه یکی از روش هایی است که معمولاً برای افرادی که باردار هستند و به آندومتریوز مبتلا شده اند انجام می گیرد درمان های مربوط به باروری که دیگر از بهترین روش ها به حساب میآید که با شرایط مختلف صورت میگیرد.
یک دیگر از روش ها هیسترکتومی است که با استفاده از آن کل دستگاه تناسلی از بین می رود و درد ناشی از آن کم می شود همچنین آندومتریوز با استفاده از عوامل دیگری صورت میگیرد.
انواع درمان های گیاهی آندومتریوز
آندومتریوز درمان های گیاهی دارد که با استفاده از دارچین و سیر درمان می شود همچنین اگر در کنار آن از خوردن به دمنوش بابونه گیاه پنج انگشت پوست کاج اسطوخودوس و چای سبز استفاده شود.
حدود زیادی آندومتریوز درمان می شود غذاهای سرد استفاده نکنید و بهتر است زیر نظر پزشکان متخصص از گیاهان گرم استفاده کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر هر یک از علائم و نشانه های که در بالا به آن اشاره شد را داشتید بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
آندومتریوز به تشخیص زود هنگام آن کمک می شود و باعث می شود که از به وجود آمدن بیماری های مختلف در بدن شما جلوگیری شود اگر هرگونه از این علائم را داشتید بهتر است با مراکز درمان آندومتریوز مراجعه کنید و به درمان آنها بپردازید.
اگر درمان را طول دهید و از قرص استفاده نکنید باعث می شود که بیماری شما درمان نشود و کار شما به جاهای باریک برسد.