علائم آندومتریوز
آندومتریوز نوعی بیماری می باشد که در آن بافت شبیه به بافت داخلی رحم به وجود میآید.
در خارج از محیط داخلی رحم رشد می کند و پوشش داخلی رحم آندومتر می گویند. آندومتریوز بیماری در میان خانم ها است که در ۱۰ درصد از خانم ها شایع است.
هنگامی اتفاق میافتد که بافت آندومتر در قسمت خارجی از رحم مثل تخمدان ها روده و لوله های فالوپ رشد کرده اند.
گسترش بافت آندومتر به خارج از رحم به صورت غیر معمول اتفاق میافتد تغییرات در سیکل پریود بر روی بافت آندومتر تاثیر می گذارد و باعث التهاب و دردناک شدن این ناحیه می گردد.
علائم آنتوریوم در افراد کاملا با یکدیگر متفاوت است برخی از خانم ها علائم خفیفی را تجربه خواهند کرد اما برخی دیگر علائم متوسط و شدید ای را درگیر میشوند.
لازم به ذکر است که شدت درد بیمار نشان دهنده درجه مرحله بیماری او نیست ممکن است بیماری در درجه اول درد خفیفی داشته باشد اما در برخی یا ممکن است فشار در تشدید باشد.
همچنین ممکن است شخص مبتلا به آندومتریوز شدید و پیشرفته باشد و علائم خفیفی را تست کنند از شایع ترین علامت های آندومتریوز درد در ناحیه لگنی است که معمولا همراه با دوره پریود ظاهر خواهد شد.
اما علائم و نشانه های مهمی که به تشخیص بیماری کمک می کند عبارتند از:
- پریود های دردناک با خونریزی های شدید یا منظم
- احساس درد هنگام و پس از رابطه جنسی درد
- ددر قسمت تحتانی شکم
- درد هنگام دوره قاعدگی
- کاهش قدرت باروری و ناباروری شکم
درد های گاه و بی گاه حرکات روده همراه با درد و ناراحتی درد در ناحیه کمر با سایر نقاط بدن که ممکن است در هر دوره از زمان قاعدگی رخ دهد.
گرفتگی عضلات یک یا دو هفته در دوره نزدیک یا دوره پریود حتما باید توجه داشته باشید که در برخی از افراد با وجود ابتلا به آندومتریوز هیچگونه علامتی را نمی بینند .
بنابراین ممکن است با وجود بیماری ها هیچ یک از علائم را نداشته باشد به همین خاطر مهم است که شما به طور منظم مایعات را میل کنید.
این بررسیها موجب می شود که پزشک متخصص هرگونه تغییری را خیلی سریع مشاهده کند و بتواند آن را کنترل نماید این امر برای کسانی که دو یا چند علامت را هم دارند بسیار داری اهمیت می باشد.
درمان آندومتریوز
اگر به آندومتریوز مبتلا هستید بسیار مهم است که پیگیر درمان آن شوید در صورت عدم درمان ممکن است علائم شدیدتر شود و ادامه زندگی برایتان مختل شود.
البته آندومتریوزی درمان قطعی ندارد ولی علائم آن میتواند به صورت کامل کنترل شود برای درمان آندومتریوز دو روش دارویی و جراحی پیشنهاد می شود.
انتخاب روش درمانی بستگی به شدت علائم و نوع پیشرفت آن دارد که توسط پزشک تشخیص داده می شود.
البته گاهی ممکن است پزشکی خیلی سریع درمان را آغاز نکنند تا علائم بیمار را زیر نظر بگیرد.
درمان های دارویی
درمان دارویی شامل انواع دارو های هورمونی و مسکن هایی که می باشد که در زمان دردهای شدید لگنی و پریود های دردناک از آن ها استفاده می شود این مسکّن معمولا از مسکن هایی هستند که ضد التهاب می باشند.
و درد های ناشی از بیماری ها را تسکین می بخشد دارو های هورمونی مانند آنالوگ های هورمون آزاد کننده هستند و مصرف هورمون های مکمل در مواردی میتواند به راحتی تشکیل دهد و موجب جلوگیری از پیشرفت آندومتریوز شود .
در واقع درمان های هورمونی بدن کمک میکند تا تغییرات هورمونی که به صورت ماهانه اتفاق می افتد کنترل شود و موجب جلوگیری از پیشرفت آندومتریوز شود.
تزریق پروژستروندر توقف رشد آندومتریوز موثر است و درد های آن را کاهش میدهد البته این دارو عوارضی مثل افزایش بر وزن و در برخی از موارد افسردگی را به دنبال دارد.
به همین دلیل ممکن است انتخاب اول برای شما نباشد در درمان های هورمونی از آگونیست ها و آنتاگونیست ها یا آزاد کننده هورمون برای جلوگیری از تولید استروژن و تحریک کردن تخمدان ها استفاده میشود.
استروژن هورمونی است که به طور عمده در در خصوص به وجود آورنده خصوصیات جنسی خانم ها می باشد.
جلوگیری از تولید استروژن باعث جلوگیری از قاعدگی می شود و نوعی یائسگی مصنوعی را به فرد می دهد درمان این گونه عوارضی مثل خشکی واژن و گرگرفتگی را برای فرد به دنبال دارد.
مصرف همزمان مقادیر کم پروژسترون و استروژن به کاهش این علائم می پردازد دارو های دیگری وجود دارد.
که برای جلوگیری از قاعدگی و کاهش درد های آندومتریوز استفاده میشود در هنگام مصرف این دارو ممکن است بیمار به پیشرفت خود ادامه دهد عوارض جانبی از جمله پرمویی در صورت و بدن و همچنین به وجود آمدن آکنه در کل بدن می باشد.
درمان با جراحی
در صورتی که بیماری روبه پیشرفت باشد و به دارو ها هیچ گونه پاسخ ندهد پزشک تشخیص میدهد که تکه های بافت آندومتریوز را بردارد نوع جراحی بستگی به این دارد که بیمار قبلا سابقه داشته است و آیا مایل است که باردار شود یا خیر.
تصمیم برای انجام جراحی یا عدم آن به فرد و شدت علائم آن بستگی دارد معمولا این گونه است که پزشک ابتدا یک سری دارو برای فرد تجویز می کند و در صورت عدم بهبودی جراحی را به بیمار توصیه میکند.
جراحی محافظه کارانه
جراحی های محافظه کارانه برای خانم ها مناسب است که قصد بارداری دارند.
درد بسیار شدیدی را تجربه خواهند کرد و درمان های هورمونی بر روی آن ها هیچ گونه تاثیری نداشته است هدف از جراحی های محافظه کارانه برداشتن بافت نا به جا یا از بین بردن رشد آندومتریوز بدون آسیب رسیدن به اندام های تولید مثل فرد است.
از لاپاراسکوپی که یک جراحی کم تهاجمی نیز برای تشخیص آندومتریوز و برای از بین بردن بافت های نا به جای آن می توان استفاده کرد.
از این روش جراحی با ایجاد شکاف کوچک در شکم بیمار به برداشتن بافت های خارجی و یا سوزاندن یا بخار کردن آن ها می پردازند.
جراحی هیسترکتومی
اگر وضعیت بیمار با سایر روش های درمانی بهبودی پیدا کرد ممکن است پزشک به عنوان آخرین راه برداشتن کل رحم را توصیه کند که به این نوع جراحی هیسترکتومی می گویند.
در زمان برداشتن کامل رحم پزشک رحم زنان و دهانه آن را به صورت کامل از بدن خارج می کند.
البته هیسترکتومی از درمانهای آندومتریوز به حساب نمی آید زیرا بیمار پس از انجام این جراحی دیگر نمی تواند باردار شود. بنابراین برای افرادی که قصد تشکیل خانواده و تولید مثل را دارند اصلا توصیه نمی شود.
نشانه هایی که آندومتریوز دارند عبارتند از
درد شدید در زمان قاعدگی که بافت داخلی رحم را در گیر می کند سلول وارد قسمت خارجی رحم می شوند در اندام های داخلی تاثیر میگذارند و درد و تورم را در این ناحیه به وجود میآورند و احساس درد شدیدی را در خانم ایجاد می کند.
احساس درد گاه و بیگاه در قسمت های مختلف بدن نشان از بیماری های لگنی می دهد.
رحم نسبت به دیگر نواحی بدن درد بیشتری دارد اما نمیتوان با قطعیت در رابطه با این مسئله صحبت کرد چرا که هر خانمی تجربه های متفاوتی در رابطه با درد ناشی از آندومتریوزدارد.
گاهی درد به صورت تیر کشیدن می باشد و فقط در یک طرف لگن احساس میشود و در برخی از افراد در دو طرف لگن به وجود می آید.
اگر دارای رابطه های جنسی دردناک هستید حتما به پزشکی متخصص مراجعه کنید تا ایشان شما را معاینه کند در برخی از خانم ها مشکلات گوارشی مثل حالت تهوع یبوست نفخ شکم و اسهال نشانه هایی از وجود اندومتریوز است.
اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که نابارور هستید و نمیتوانید بارداری موفق داشته باشید امکان اینکه به آندومتریوز مطلع شده باشید بسیار زیاد است و خیلی سریع به پزشک مراجعه کنید تا معاینات لازم را در این زمینه انجام دهند.