بسیاری از بانوان با به تاخیر افتادن قاعدگی نگرانی و استرس زیادی را تجربه می کنند.
جلو افتادن پریود و کوتاه شدن چرخه قاعدگی نیز از جمله مسائل نگران کننده و مهمی است که باید به آن توجه ویژه ای داشته باشید.
متخصصان ۱۱ دلیل مهم را برای چرخه قاعدگی زودتر از موعد به بانوان اعلام می کنند اما هر کدام از این موارد نگران کننده و خطرآفرین هستند و باید در صورت تکرار این مسئله حتماً به پزشک مراجعه کنید.
گاهی اوقات جلو افتادن پریود بر اثر آسیب ها و بیماری های داخلی است.
در موارد دیگر ممکن است بر اثر استرس یا اضطرابی باشد که فرد به یکباره تجربه می کند.
رسیدگی به چنین عارضه ای زمانی باید انجام شود که افراد به طور مکرر چنین مسئله ای را تجربه می کنند.
مهم است که بیماری های احتمالی اما پنهان بررسی شوند.
گاهی اوقات بانوان در اثر تحمل استرس و نگرانی زیاد تغییراتی را در زمان تخمک گذاری تجربه می کنند و باعث میشود پریود در زمان نامناسب اتفاق افتاده یا اصطلاحا جلو می افتد.
معمولاً استرس باعث عقب افتادن پریود میشود اما این احتمال وجود دارد که افراد با وجود استرس و شوکی که یکباره تجربه می کنند پریود زودتر از موعد را تجربه نمایند.
از طرفی کاهش یا افزایش وزن شدید باعث تغییر در میزان هورمون ها میشود.
نوسانات وزنی زیاد تا حدودی تعادل هورمونی را بر هم زده و احتمالاً از دلایل جلو افتادن قاعدگی خواهد بود.
از دیگر علل جلو افتادن پریود باید به انجام ورزش های سخت و سنگین اشاره کرد.
انجام تمرینات ورزشی باعث میشود تا میزان برخی از هورمون ها در بدن تغییر کند و این مسئله نهایتاً به تغییر در زمان تخمک گذاری منجر می گردد.
به همین دلیل بسیاری از بانوان بدون آنکه دلیل آن را بدانند جلو افتادن پریود را تجربه خواهند کرد.
یکی دیگر از مهمترین دلایل جلو افتادن پریود بلوغ است.
در این دوره بدن دختران دچار تغییر و تحولاتی میشود که کاملاً طبیعی بوده و میزان هورمون ها در این دوره سنی به شدت متغیر است.
در این دوران شاهد افزایش چشمگیر تولید هورمون های جنسی زنانه هستید که توسط مغز تنظیم میشود.
در این دوره دختران پریودهای نامنظم را تجربه می کنند که ممکن است گاهی جلو افتاده یا در مواردی با تاخیر اتفاق خواهد افتاد.
اغلب بانوان پیش از یائسگی تغییراتی را در زمان قاعدگی تجربه می کنند و متوجه میشوند که هر قاعدگی زودتر از زمانی که انتظار دارند رخ می دهد.
جلو افتادن سیکل قاعدگی در دوران یائسگی زودرس کاملاً طبیعی است و متخصصان جلو افتادن پریود یا توقف آن را مربوط به هورمون پروژسترون می دانند.
در دوره یائسگی میزان هورمون ها در بدن کمتر میشود و زمانی که هورمون پروژسترون که در طی تخمک گذاری ترشح میشود وجود نداشته باشد.
رحم در شرایطی غیرقابل پیش بینی ریزش کرده و پریود زودتر از موعد اتفاق می افتد.
جلو افتادن پریود را می توان با عوامل دیگر از جمله مصرف قرص های ضد بارداری مرتبط دانست این قرص ها حاوی استروژن و پروژستین هستند.
اگر هنگام مصرف این قرص ها یک یا چند دوز را فراموش کنید احتمالاً زودتر از موعد مقرر قاعدگی اتفاق می افتد.
مشاهده میشود که در پی استفاده از آی یو دی مسی بانوان تا حدوداً ۶ ماه نوسانی را در تاریخ قاعدگی تجربه می کنند و معمولاً خونریزی های پیش بینی نشده اتفاق می افتد.
جلو افتادن قاعدگی بر اثر مصرف قرص های اورژانسی چندان دور از انتظار نیست.
از آنجایی که مقدار زیادی هورمون به یکباره به بدن وارد میشود باعث اختلال در روند تخمک گذاری خواهد شد و تاریخ منظم سیکل قاعدگی را تغییر می دهد.
متخصصان بر این باورند که برخی از بیماری های زنانه می توانند عاملی برای جلو افتادن قاعدگی باشند.
به عنوان مثال سندروم تخمدان پلی کیستیک که یک اختلال هورمونی شناخته میشود با افزایش سطح هورمون مردانه مانند تستسترون بی نظمی را در روند تخمک گذاری به وجود می آورد و در نتیجه جلو افتادن یا عقب افتادن پریود رخ می دهد.
از طرفی بیماری های آمیزشی علت دیگر جلو افتادن پریود شناخته میشوند برخی از عفونت های آمیزشی مثل سوزاک یا کلامدیا باعث تحریک دهانه رحم شده و خونریزی زودتر از موعد اتفاق می افتد.
عفونت های آمیزشی با علائمی مثل درد لگن، سوزش ادرار و ترشحات و درد هنگام رابطه جنسی همراه است.
سایر بیماری های رحمی از جمله آندومتریوز علت دیگر قاعدگی زود هنگام هستند.
زمانی که بافت داخلی رحم به خارج انتقال پیدا می کند دیواره ها در هر چرخه قاعدگی ضخیم تر شده و ممکن است در زمان نامناسب فرو بریزد.
زمانی که چنین موقعیتی اتفاق می افتد ممکن است مطابق با تاریخ قاعدگی نباشد و پریود زود هنگام محسوب میشود.
نکاتی در مورد جلو افتادن پریود
بسیاری از افراد تصور می کنند که جلو افتادن پریود مسئله خطرناک و نگران کننده ای نیست و تنها زمانی باید به بی نظمی قاعدگی رسیدگی کرد که با تاخیر بیشتر از حد طبیعی اتفاق بیفتد.
قبل از هر چیز باید بدانید که اگر چرخه قاعدگی به طور منظم اتفاق نیفتد نشانه ای از آسیب ها و بیماری های داخلی است.
گاهی آسیب ها کم خطر و زودگذر هستند و در مواردی بر اثر بیماری های شدید چنین اتفاقی رخ می دهد که نیاز به بررسی و درمان دارد.
از نظر متخصصان اگر قاعدگی یک هفته زودتر از موعد اتفاق بیفتد جای نگرانی ندارد و ممکن است نشات گرفته از تغییراتی باشد که در سبک زندگی افراد اتفاق می افتد.
اگر این مسئله به طور مکرر تکرار شود و چرخه قاعدگی همواره کوتاه تر شود باید برای بررسی به پزشک مراجعه کنید.
در صورت مشاهده هر کدام از موارد زیر بهتر است که مسئله را با پزشک خود در میان گذاشته و حتماً نسبت به این مسئله هوشیارتر باشید.
در صورتی که بی دلیل و غیر از دوران بارداری بیش از ۹۰ روز است که پریود نشده اید حتماً مسئله را به پزشک اطلاع دهید.
فاصله طبیعی هر قاعدگی باید بین ۲۱ روز تا ۳۵ روز باشد و اگر زودتر از ۲۱ روز هر چرخه قاعدگی تکرار میشود باید برای بررسی بیشتر به مراکز درمانی مراجعه کنید.
اگر در کنار قاعدگی زود هنگام و جلو افتادن هر دوره تجربه خونریزی بین پریود را داشته اید هرگز نسبت به این مسئله بی توجه نباشید.
اگر با وجود جلو افتادن پریود دردهای شکمی و لگنی طاقت فرسا اتفاق می افتد حتماً مسئله را با پزشک در میان گذاشته و بررسی های تخصصی تر را انجام دهید.
اگر با جلو افتادن هر قاعدگی خونریزی های شدیدتر از حد معمول اتفاق می افتد.
به گونه ای که هر یک یا دو ساعت مجبور به تعویض و خرید نوار بهداشتی هستید نباید به سادگی و بی تفاوت از کنار مسئله عبور کنید.
با وجود جلو افتادن قاعدگی اگر خونریزی بین ۷ تا ۱۰ روز ادامه پیدا می کند باید مسئله پیش آمده به طور جدی و دقیق بررسی شود.
همواره این نکته را به خاطر داشته باشید که جلو افتادن پریود همیشه خطرناک و نگران کننده نیست.
تغییرات فصلی و یا تغییر در رژیم غذایی و تغذیه افراد می تواند باعث جلو افتادن قاعدگی شود، البته سرد و گرم شدن هوا در این مسئله موثر بوده و ممکن است هرگونه عامل خارجی بر این مسئله بی تأثیر نباشد.
در هر صورت اگر برای یک یا دو مرتبه قاعدگی جلوتر از زمان موعد اتفاق می افتد جای نگرانی ندارد.
با مشاهده هر کدام از موارد گفته شده و تکرار اوضاع سریع تر به پزشک مراجعه کنید تا بتوانید در زمان مناسب از شدت گرفتن آسیب ها و مشکلات پیش آمده جلوگیری نمایید.