فاکتور های زنانه نازایی
ناباروری به دوره ای از بارداری یک زوج پس از ۱۲ ماه نزدیکی منظم و بدون پیشگیری گفته میشود که در خانم های زیر ۳۵ سال پس از شش ماه فعالیت جنسی دائم و بدون پیشگیری و در خانم های بالای ۳۵ سال در یک سال اتفاق میافتد.
معمولا خانم های جوان و سالم در طی یک دوره تخمک گذاری ۲۰ تا ۲۵ درصد شانس بارداری دارند و در یک زوج طبیعی که هیچ گونه جلوگیری در طول یک سال انجام نداده اند ۸۵ تا ۹۰ درصد به بارداری منجر می شود.
فاکتورهای زنانه در نازایی و ناباروری
فاکتور های زنانه در نازایی و ناباروری تاثیر مستقیمی دارد در حقیقت می توان گفت که ۴۰ درصد مواقع دلیل ناباروری ها به دلیل وجود مشکلات رایج در خانم ها است.
به همین دلیل تشخیص به موقع این فاکتور ها و درمان این مشکلات تأثیر به سزایی در بارداری خواهد گذاشت.
این مشکلات باید به وسیله پزشکان با تجربه و حرفه ای انجام شود تا زوجین بتوانند صاحب فرزند شوند.
علت ناباروری
در ۴۰ درصد مواقع علت اصلی ناباروری مربوط به خانم ها می باشد و در ۴۰ درصد دیگر به خاطر وجود مشکلات در آقایان است در ۱۰ درصد مواقع مشکل مربوط به هر دوی آن ها است در ۱۰ درصد دیگر مشکل تشخیص داده نمی شود.
بررسی کامل و تشخیص مشکلات بسیار مهم است به همین دلیل باید به پزشکان مجرب و متخصص در این زمینه مراجعه شود تا بتوانند به راحتی این مشکل را بررسی کنند و عامل را شناسایی نمایند.
در حالت کلی علل اصلی که میتوان در بانوان به وجود بیاید و شامل موارد زیر است:
- اختلالات تخمدان
- آندومتریوز
- فیبروم
- چسبندگی رحم
همچنین در آقایان عواملی مثل:
- کم بودن تعداد اسپرم
- کم تحرکی اسپرم
- داشتن شکل غیر طبیعی اسپرم
به همین دلیل است که تشخیص دقیق میتواند به سرعت مشکل را حل کند.
شرایط لازم برای باروری چه می باشد
مهم ترین مشکل زوجین است که با افزایش سن کیفیت تخمک ها و تحرک اسپرم ها همچنین تولید تخمک در خانم ها کاهش پیدا کند.
در آقایان هم با افزایش سن باعث کاهش کیفیت اسپرم می گردد در حالت کلی می توان گفت که در بانوان حدود ۲۰ تا ۳۰ سالگی بهترین زمان برای ناباروری است در موارد دیگر داشتن سبک زندگی مناسب می تواند به رفع ناباروری کمک کنند.
در اکثر مواقع استفاده از دخانیات الکل برخی از دارو های ضد افسردگی و دیگر دارو ها و مصرف بیش از حد از برخی از مواد غذایی ها موجب ناباروری می شود.
پس تا میتوانید باید غذا های مقوی و سالم می نماید مساله اسپرم و تخمک سالم دو فاکتور بسیار مهم در باوری به حساب میآید از دیگر بیماریهای رایج در خانم ها مسدود بودن لوله های فالوپ می باشد.
که ناباروری های طولانی را به دنبال دارد در واقع مناسب ترین گزینه برای کسانی که قصد بارداری دارند و به پزشک مراجعه میکند شناسایی نوع ناباروری می باشد.
اختلالات تخمک گذاری و ناباروری
اختلالات تخمک گذاری بدین معنی است که تخمک اندازه کافی برای بارور شدن وجود ندارد و ناکافی است در مواقع ممکن است شکل آن تغییر کرده باشد مهم ترین مشکلات در بارداری به وجود میآید.
به همین دلیل یکی از راه های پیشگیری این است که خانم ها در سنین کم اقدام به باروری کنند از جمله مشکلات تخمک گذاری می توان به مشکلات سندروم تخمدان پلی کیستیک هیپوتالاموس و یا پرولاکتین اشاره نمود.
وجود مشکل در لولههای فالوپ و نازایی
بسته بودن لوله های فالوپ از مهمترین مواردی است که مانع رسیدن اسپرم به تخمک میشود که در نتیجه آن باروری صورت نمیگیرد معمولا برای درمان این مشکل از روشهای جراحی و هیستروسکوپی استفاده میشود.
اندومتریوز و ناباروری
بافت اضافه غیرعادی در داخل رحم رشد می کند و آندومتریوز میگویند در واقع رشد کردن این عضلات باعث میشود تا جای کافی در داخل رحم برای جنین وجود نداشته باشد.
به همین دلیل افرادی که دچار آندومتریوز هستند و قبل از بارداری با استفاده از روش هایی که مثل جراحی هستند اقدام به برداشتن این بافتها میکند همچنین اگر آن تا متریوز مسدود شد در این حالت بعد از جراحی لوله فالوپ باز شده و باروری به صورت طبیعی انجام میشود.
مشکلات رحمو ناباروری
از موارد دیگر که باعث ناباروری میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تنگی دهانه رحم
- وجود التهاب
- تومورهای خوشخیم
- شکل غیر طبیعی رحم
- وجود ناهنجاری های مادرزادی
کارهای مهم برای جلوگیری از نازایی
از مهمترین مواردی که باعث جلوگیری از نازایی و عدم بروز چنین مشکلی می شود می توان به داشتن وزن مناسب اشاره نمود.
چون چاقی یکی از دلایل اصلی برای سندروم تخمدان پلی کیستیک است که این مشکلات میتواند باعث ناباروری میشود در واقع مانند زنجیر این موارد به یکدیگر متصل هستند در اکثر مواقع خانم های چاق به دلیل چاقی بیش از حد باردار نمی شوند.
در صورتی که این چنین است همچنین در اکثر مواقع مشاهده میشود که مصرف الکل و دخانیات و برخی از دارو ها باعث ناباروری می گردد.
در صورتی که در زندگی روزانه این موارد قطع شود ولی در صورت داشتن یک زندگی سالم و دقت کردن به این موارد میتوان از بروز ناباروری جلوگیری کرد.
عمده ترین علت عدم تخمک گذاری مناسب بیماری به نام pco می باشد این بیماری از همان زمان بلوغ و مجرد بودن اتفاق میافتد و در سنین بالاتر حتی از یک بار بچه دار شدن هم ظاهر می گردد چند نکته در رابطه با این بیماری اهمیت است سابقه فامیلی، ژنتیک است.
یعنی معمولا بیماری های ژنتیکی آنها ممکن است منتقل شود.
درمان های انجام شده برای کنترل بیماری که ممکن است برای مدت عادت ماهانه بیمار نیاز به تنظیم و یا برای مدت بیماری مخفی بگیرد اکثر این بیماران با سونوگرافی برداشتن کیست در تخمدان مراجعه مینمایند.
در سونوگرافی بسیاری از بیماری های کیستی و تنبلی های تخمدان و مشخص میشود اما لازم نیست که در همه بیمارانی که مبتلا به عدم تخمکگذاری هستند این کار انجام شود و برعکس هر بیماری که در سونوگرافی این گزارش داده شود مشکل ندارد و باید معاینات کامل صورت بگیرد.
از مشخصات تغییر عدم تخمک گذاری می توان به پریود های نامنظم اشاره کرد.
پریود های نامنظم به دلیل وجود کیست های ریز در تخمدان هستند که در سونوگرافی نشان داده می شود و علامت دیگری که در این بیماران ممکن است دیده شود بالا رفتن سطح هورمون های مردانه آن ها ست و به وجود آمدن پرمویی در قسمت های مختلف بدن.
پوست های چرب جوش زدن های مداوم آکنه ریزش مو و در موارد اندک مردانه شدن عضلات و ظاهر بیمار شبیه به مردان است.
تخمک گذاری نامناسب در خانم ها سطح هورمون های مردانه آن ها را بالا میبرد و هورمون های زنانه شان را کاهش می دهد به همین دلیل تغییرات هورمونی در سطح آزمایشگاهی مورد بررسی قرار می گیرد حضور دو علامت از چهار علامت که گفته شد باعث عدم تخمک گذاری در زنان می شود.
در رابطه با تخمدان ها کیست تخمدانی در مواقع با جراحیهای باز شکمی برداشته میشود و در برخی از موارد با لاپاراسکوپی و جراحی های بسته از بین می روند.
در رابطه با مسئله ناباروری یائسگی های زودرس است که متاسفانه در سنین ۳۰ تا ۳۵ سال ممکن است به وقوع بپیوندد و ذخیره تخمدانی بانو از بین بروند این اتفاق بر اثر سابقه خانوادگی ممکن است رخ دهد و در ادامه نامنظمی های پریودی که به آن توجه نشده است به وقوع می پیوندد.