یائسگی زودرس
یائسگی یکی از عوامل بسیار طبیعی در زندگی بانوان به حساب می آید که معمولاً در اوایل سن ۵۰ سالگی تا ۶۰ سالگی اتفاق می افتد.
با این حال برخی از بانوان به علت استفاده از داروهای بسیار پرخطر و دارو هایی مثل شیمی درمانی یا جراحی برداشتن رحم و جراحی برداشتن تخمدان پیش از موعود یائسه می شوند.
عوامل مختلف باعث ایجاد یائسگی زودرس می شود افرادی که به یائسگی زودرس مبتلا می شوند ممکن است احساس پیری و افسردگی کنند و نتوانند کارهایشان را پیش ببرند.
در ادامه این مطلب می خواهیم شما را با مراحل یائسگی، یائسگی چیست، یائسگی زودهنگام و عواملی در به وجود آمدن یائسگی زودهنگام آشنا کنیم.
برای اطلاعات بیشتر به شما پیشنهاد می کنیم که متن زیر را تا انتها مطالعه نمایید تا با عوامل یائسگی آشنا شوید.
یائسگی چیست
یائسگی به مرحله ای از زندگی و بانوان میگویند که در آن مرحله خونریزی پریود و قاعدگی تمام می شود یائسگی که بخش های مختلفی دارد و افراد بعد از اینکه یائسه شدن دیگر نمی تواند باردار شوند.
معمولاً افراد در سن ۵۰ سالگی به بعد یائسه می شوند.
یائسگی طبیعی دارای سه مرحله است. مرحله پیش از یائسگی است که این مرحله یک مرحله بسیار تاثیر گذار است و طی آن تخمدان ها بعد از مدتی متوقف نی شوند و خونریزی از بین می رود.
این مرحله خونریزی و علائم در سخت ترین قسمت قرار دارد و بسیار آزار دهنده است.
در مرحله یائسگی کاملاً خونریزی متوقف می شود و تخمدان ها دیگر تخمک از خود آزاد نمی کنند و استروژن درست نمی کنند اگر زنی دوازده ماه پشت سر هم پریود نشود دارای یائسگی می شود.
مرحله پس از یائسگی مرحله ای است که فرد در کوچکترین شرایطی گر می گیرد و ممکن است گرگرفتگی تا مدت ها ادامه یابد.
یائسگی زودرس چیست
یائسگی زودرس به شرایط می گویند که زن در زیر سن ۴۰ سالگی یائسگی را تجربه نماید.
در واقع یائسگی اولیه و یائسگی ثانویه اگر در سن زیر ۴۰ سال رخ دهد و فرد در سن زیر ۴۰ سال دیگر نمیتواند باردار باشد یا خستگی زو دهنگام در همان یائسگی زودرس به گونه ای است که فرد تخمدان هایش طبیعی است و به طور طبیعی از بین می رود و ممکن است بعد از آن مشکلات هورمونی از بین برود.
عوامل مختلفی باعث به وجود آمدن یائسگی زودرس می شود.
سابقه خانوادگی یکی از عوامل زود هنگام یائسگی به حساب می آید و افراد به صورت ژنتیکی به آن مبتلا می شود سیگار کشیدن یکی از عواملی می باشد که زنان از افراد دیگر دو سال زودتر یائسه می شود و معمولاً علائم یائسگی آنها بسیار شدید تر است.
شیمی درمانی پرتو درمانی لگن برای افراد سرطانی ممکن است افراد را به یائسگی زودرس مبتلا کند.
بدین صورت که ممکن است خون قاعدگی آنها به صورت کامل قطع شود و دیگر افراد نتوانند بارور شود جراحی برداشتن رحم یکی از عوامل رسیدن زود هنگام به یائسگی زودرس است.
افرادی که به صورت کامل تخمدان را از بین می برند و حس جنسی آنها از بین می رود و سطح هورمون های جنسی آنها کم می شود.
جراحی برداشتن رحم یا همان هیسترکتومی یکی دیگر از عواملی است که باعث به وجود آمدن یائسگی زودرس می شود و افراد دیگر نمی توانند باردار شوند اختلالات و بیماری های خاص به بیماری تیروئید و غیره یکی دیگر از عواملی است که باعث می گردد فرد دچار یائسگی زودرس شود.
افرادی که نقص سیستم ایمنی و ادراری دارند و نمی توانند آنها را با دارو کنترل نماید ممکن است به یائسگی دچار شوند.
اختلالات ژنتیکی یکی دیگر از مشکلاتی است که افراد به آن مبتلا می شود و باعث می شود که یائسگی زودرس را تجربه نمایند بانوانی که به اختلالات سندروم ترنر به دنیا می آید کروموزوم ایکس آنها از بین می رود.
تخمدان ها از فعالیت باز می دارند سندروم خستگی مزمن زنانی که همیشه دچار خستگی های شدید ضعف عضلانی مفصلی دارد مدام حافظه شان کار نمی کند دارای یائسگی زودرس می شود.
علائم یائسگی زودرس چیست
یائسگی زودرس علائم مختلف دارد. ممکن است در برخی از افراد هیچ گونه علائم نداشته باشد.
- گرگرفتگی
- تعریق شبانه
- خشکی واژن
- احساس درد و ناراحتی هنگام رابطه جنسی و نزدیکی
- تکرار ادرار
- مشکلات بی خوابی
- تغییرات عاطفی
- خشکی پوست
- آب مروارید
- دردناک شدن سینه ها
- بدتر شدن علائم بعد از قاعدگی
- قاعدگی های نامنظم
- تپش قلب بسیار
- سردردهای میگرنی
- درد مفصلی
- از بین رفتن میل جنسی
- اختلال در حافظه
- افزایش وزن
- ریزش مو
- زانو درد، پا درد و دست درد
- دهان خشک
از عوامل یائسگی زودرس به حساب می آید.
یائسگی زودهنگام را چگونه تشخیص می دهند؟
یائسگی زود هنگام اگر قبل از سن ۴۰ سالگی باشد پزشک با استفاده از چند آزمایش که یکی از این آزمایش ها، آزمایش شناختن سطح هورمون ها است که آزمایش استروژن گونادوتروپین است و از مهم ترین آزمایش ها به حساب می آید که به سطح هورمون های fsh و lh می پردازد.
پزشک از شما درباره نزدیکی قاعدگیتان سوال می پرسد. راجع به سابقه خانوادگی با شما گفت و گو می کند زنانی که پشت سر هم در ۱۲ ماه گذشته پریود نشده اند و درمانی را آغاز نکرده باشند ممکن است یائسه شده باشند.
راه های درمان یائسگی زودرس
پزشک ابتدا بررسی های انجام می دهد و علت یائسگی ها را تشخیص می دهد با استفاده از قرص های ضد بارداری که حاوی پروژسترون و استروژن هستند هورمون ها را کنترل می کند کمک فراوانی می کند.
خطر سرطان رحم را افزایش می دهد و پزشک با توجه به سیستم بدن شما برای شما دارو تجویز میکند. اگر شما سرد مزاج هستید با دادن داروهای گیاهی که طبع گرم دارند به شما کمک می کند تا شما زودتر یائسگی زودرس تان درمان شود.
اثر عاطفی یائسگی زودرس
ممکن است افرادی که یائسگی زودرس مبتلا می شوند برای بچه دار نشدن غصه بخورند ترس از پیری داشته باشند نگران باشند که شریک جنسی شان آنها را جذاب نمی بیند و اعتماد به نفس آنها پایین می آید.
یائسگی زودهنگام از شما محافظت می کند
افرادی که به یائسگی زودهنگام مبتلا می شوند دیگر احتمال اینکه به سرطان سینه مبتلا شوند بسیار کم است.
بنابراین یائسگی زود هنگام عوامل مختلفی دارد اما ویژگی های خوب دیگری دارد و باعث می شود که فرد به راحتی بعضی از بیماری هایش درمان شود و دیگر به آنها مبتلا نشود.
اقدامات زیر سبب حذف و کاهش علائم یائسگی زودرس می شود
اگر گر گرفتگی ناشی از یائسگی زود هنگام است باید لباس های کمتر پوشید.
مایعات خنک مصرف کنید همچنین داشتن رژیم سرشار از سبزیجات و میوهها و حبوبات به از بین رفتن علائم در دوران یائسگی کمک فراوان می کند.
استفاده از مرطوب کننده های واژن از مبتلا شدن به یائسگی زودرس کم می کند.
تکنیک های تنفس عمیق و ماساژ می تواند عوارض یائسگی زودرس را از بین ببرند. افرادی که دخانیات استعمال می کنند و سیگار می کشند اگر سیگار کشیدن را ترک کند و داروها را به موقع مصرف نمایند علائم یائسگیشان از بین می رود.
افرادی که ورزشکار هستند و فعالیت های بدنی مثل پیاده روی انجام می دهند باعث می گردد که علائم یائسگی آنها از بین برود.
یائسگی که علائم مختلفی دارد بنابراین اگر هر یک از علائم بالا را داشتید بهتر است به پزشک ماهر و متخصص مراجعه کنید همچنین یائسگی باعث می شود که شما به بدن درد مبتلا شوید بنابراین اگر هر یک از علائم را داشتید سریعاً به مراکز درمان یائسگی زودرس بروید.