برخی از والدین در عنوان کردن موضوع پریود و توضیح دادن آن برای کودکان خود معمولاً با چالش روبرو میشوند. در وهلهی اول بهتر است که کودک در ابتدا با بدن و اندام جنسی و خصوصی خود بیشتر آشنا شود و بعد از آن توضیحات کوتاهی در مورد تغییرات طبیعی بدن بدهید.
حتماً به این نکته توجه داشته باشید که لازم نیست مقدمات ویژه و توضیحات طولانی را برای این گفتگو آماده کنید. زیرا اولاً کودکان حوصله صحبتهای طولانی را ندارند و ثانیاً بهتر است به صورت ساده و قابل فهم کودک موضوع پریود را برای فرزندتان توضیح دهید.
آنها باید بدانند که در هر مرحله از رشد، بدنشان دچار تغییر و تحولاتی میشود که به آن بلوغ میگویند. کودکان باید بدانند که بلوغ یک سیر تکاملی در طول زندگی هر انسان است واین موضوع انتخابی نیست. گفتگو راجعبه مسائل جنسی و آموزش این مسائل به کودکان و نوجوان یک ضرورت است.
بیشتر مواقع دختران به دلیل ندیدن آموزش بهموقع و نداشتن شناخت درست از طبیعت بدنشان با مشاهده خونریزی پریود به شدت دچار ترس و اضطراب شده و شرمسار میشوند.
در صورتی که دختر یا پسر شما این مسائل را از والدین خود آموزش نبینند و آگاهی نداشته باشند، توسط همسالانشان یا افراد دیگر در مورد پریود خواهند شنید. بنابراین بهتر است که درباره پریود به پسران هم توضیحات درست و مناسبی بدهید تا با تغییرات بدن دختران و زنان آشنایی لازم را پیدا کنند، و چنانچه پسران آموزش درستی را از سمت خانواده دریافت نکنند ممکن است در آینده اطلاعات ناقص و اشتباهی را از دیگران و محیط جذب کنند. به خاطر داشته باشید که محیط خانواده بهترین و امنترین جا برای برای آموزش و آگاه سازی فرزندان پیرامون مسائل جنسی و بسیاری از موارد دیگر از این قبیل است؛ پس بهتر است که فرزندانتان این مطالب را از شما یاد بگیرند تا اینکه بخواهند از منابع غیر معتبر مثل: کوچه و خیابان و دوستان و حتی اینترنت بیاموزند.
والدین با مشاهدهی اولین نشانههای تغییرات جسمانی دخترانشان باید متوجه آغاز دوران بلوغ و شروع عادت ماهیانه دخترشان شوند. در این زمان دختران باید آموزشهای لازم و کافی را دیده باشند تا با مشاهده خون قاعدگی دچار ترس و اضطراب نشوند و همچنین تغییراتی که در ظاهر بدنشان رخ میدهد را یک مرحلهی رشد و تکامل بدانند. در صورتی که دختران در این زمینه آموزشهای کافی ندیده و والدین در این باره با آنها گفتگو نکرده باشند، ممکن است اطلاعات ناقص و یا اشتباهی را از طریق همسالان و یا از منابع نادرست دریافت کنند. این امر میتواند موجب آسیبهای روحی و تحمیل فشارهای روانی زیادی به فرزند شما شود. والدین آگاه زمانی که قصد دارند درباره این مسائل با کودک خود صحبت کنند در ابتدا باید دیدگاه خودشان نسبت به این موضوع برایشان حل شده باشد. زمانیکه والدین از پریود به عنوان یک مرحله جدید از شروع زنانگی یاد کنند موجب میشود که دختر نسبت به جسم خود نگاهی خوش بینانه و خوشایند داشته باشد و باعث افزایش اعتماد به نفس او خواهد شد. ولی والدینی که پریود را باعث شرمندگی و خجالت بدانند مطمئناً تصویر ذهنی مثبتی را از این موضوع در ذهن کودک به جا نخواهند گذاشت و دختر بابت این موضوع همیشه احساس سرخوردگی و شرمساری خواهد داشت. بهترین زمان برای صحبت کردن درباره پریود با کودکان، قبل از دوران نوجوانی و تغییرات دوران بلوغ و شروع قاعدگی است. برای صحبت با کودک در رابطه با مسئله بلوغ و پریود بهتر است صحبتها به صورت کلی و خیلی مختصر باشد، به گونهای که برداشت کودک از صحبتهای شما به معنای بزرگ شدن و رشد کردن باشد. سپس مطالب تکمیلی را زمانی که کودک وارد سن نوجوانی شد میتوانید برایش توضیح دهید. به این ترتیب درک این مطلب برای کودک قابل لمس بوده و میفهمد که عادت ماهیانه یک مرحلهی کاملاً طبیعی از رشد است.
شما برای شروع میتوانید موضوع را به این شکل عنوان کنید” دخترها زمانی که میخواهند بزرگ شوند و وارد مرحلهی بزرگسالی بشوند، در بدن آنها یک سری تغییرات ظاهری و جسمی ایجاد میشود. علاوه بر این تغییرات ظاهری، بدن دختران باید برای دوران بزرگسالی و ازدواج و برای بچهدار شدن آماده شود. محلی که نوزاد در آن به وجود میآید و رشد میکند رحم نام دارد. هر ماه رحم به مدت چند روز دچار خونریزی میشود که این نشانهی سلامتی دختر است از اینکه او میتواند در آینده مادر شود که به این خونریزی پریود یا عادت ماهیانه میگویند.
همچنین از تغییرات خلق و خویی و اینکه ممکن است در شروع پریود گاهی اوقات دچار درد شوند و یا مواردی که ممکن است قبل از شروع هر پریود تجربه کند برایش توضیح دهید.
بهتر است برای پیشگیری از کثیف شدن لباس فرزندتان در اولین پریود، در صورتی که اولین پریود او در بیرون از منزل اتفاق بیفتد، همیشه یک شورت تمیز به همراه چند عدد پد بهداشتی را در جیب کیف با خود همراه داشته باشد و به او یادآوری کنید که چنانچه به مشکلی برخورد کرد میتواند از اولیای مدرسه درخواست کمک کند.
همچنین باید نحوه باز کردن و استفاده از پد بهداشتی را قبل از شروع پریود به دخترانتان آموزش دهید. به این ترتیب ترس و نگرانی او نسبت به تجربه اولین پریود کم می شود.
یکی از ضروریترین آموزشها برای دوران قاعدگی، رعایت بهداشت و نظافت شخصی است. به فرزندتان یادآور شوید که رعایت مسائل بهداشتی از قبیل؛ تعویض پد بهداشتی هر ۳ – ۴ ساعت یکبار و یا تعویض لباس زیر هنگامی که دچار لک میشود، برای پیشگیری از ابتلا به عفونت در طول عادت ماهیانه بسیار دارای اهمیت است.
سعی کنید در سنین رشد و نوجوانی در مورد پریود و علائم سندروم پیش از قاعدگی اطلاعات کافی را به دخترتان بدهید تا نسبت به تغییرات بدنی و خلق و خویی خود آشنا بوده و آمادهتر باشد.
دخترها معمولاً بین سنین 8 تا 16 سالگی به بلوغ میرسند. بنابراین بهتر است از سن 8 سالگی یک سری مطالب کلی و خیلی مختصر و متناسب با سن کودک را برایش توضیح دهید. برای اینکه بتوانید این موضوع را برای کودک در سنین پایین راحتتر توضیح دهید میتوانید از کتابها و انیمیشنهای کودکان ویا از مشاور کودک راهنمایی بگیرید. وقتی که کودک بزرگتر شد و علائم ظاهری بلوغ را مشاهده کردید میتوانید آموزشها و توضیحات تکمیلیتر را به او بدهید.
کودکان زیر 5 سال نیز به دلیل کنجکاوی در مورد بدن خود یا همسالانشان و یا بزرگسالان، ممکن است سوالاتی را از والدین خود بپرسند، در این زمان والدین آگاه با دادن اطلاعاتی کوتاه و مناسب سن کودک میتوانند به سوالات آنها به درستی پاسخ دهند. اگر کودک اتفاقی هنگام استفاده از نوار بهداشتی و تامپون و زمان خرید آن در این مورد از شما سوال کرد، میتوانید به صورت کوتاه به او بگویید که: ” خانم ها بعضی وقتها دچار خونریزی میشوند که در این مواقع برای اینکه بدن و لباسشان تمیز بماند باید از نوار بهداشتی استفاده کنند.” مطمئن باشید که کودکان در مورد پذیرش این موضوع درک بالایی دارند و به راحتی این موضوع را قبول میکنند. ولی بهتر است به آنها تذکر دهید که اگر راجعبه این موضوع سوالی داشتند بهتر است به صورت خصوصی از پدر و مادر خود بپرسند و در جمع و حضور دیگران سوالات مربوط به قسمتهای خصوصی را نپرسند.