ناباروری ثانویه
ناباروری ثانویه یا همان ناباروری دوم یکی از انواع ناباروری ها به حساب می آید و علائم آن شبیه سایر ناباروری ها است.
در واقع با این ناباروری بیمار دیگر موفق به بارداری مجدد نیست این باوری باعث سقط جنین می گردد و می تواند در اثر مشکلاتی در مردان و یا در اثر مشکلات ناباروری در بانوان به وجود بیاید.
یکی از بهترین راه ها برای برطرف کردن ناباروری ثانویه استفاده از لقاح آزمایشگاهی یا آی وی اف است. عوامل مختلف در وجود آمدن ناباروری ثانویه نقش دارد که باعث می شود فرد به راحتی نتوانند بارور شود و از ناباوری رنج ببرد.
علت ناباروری ثانویه مربوط به ناباروری در مردان است یا ناباروری زنان
ناباروری ثانویه یا همان ناباروری دوم به علت عوامل مختلفی به وجود می آید و ممکن است زن و مرد هر دو از آن رنج ببرند.
حدود یک سوم عواملی که در ناباروری دوم اتفاق می افتد مربوط به مشکلاتی نظیر ناباروری در مردان است.
با افزایش سن بارداری عوارض بارداری قبلی اضافه وزن و مصرف برخی از داروها و بیماری های جنسی اختلال در تولید اسپرم نوشیدن الکل استفاده از دخانیات همه و همه از عوامل به وجود آمدن ناباروری در مردان است.
علت ناباروری ثانویه در زنان می تواند به مشکلات کیفی و کمی تخمک بانوان اشاره کرد اما معمولا افراد با ذخیره تخمدان به دنیا میآیند و پس از تولد نمی توانند تخمک های جدید را تولید کند.
با افزایش سن بارداری کیفیت تخمک ها از بین می رود و همچنین آنها به راحتی نمی تواند باردار شوند مشکلات مختلفی باعث به وجود آمدن کم شدن ناباروری می شود.
اختلالات لوله فالوپ یکی دیگر از عوامل به وجود آمدن ناباروری ثانویه است که ممکن است فرد به عفونت های لگنی سوزاک مبتلا باشد اندومتریوز یکی از عوامل اصلی در ناباروری زنان است که باعث می شود بافت رحم در ان تغییراتی ایجاد شود و همچنین کیفیت تخمک ها از بین برود.
مشکلات رحمی یکی دیگر از عواملی هستند که ممکن است فرد بار دیگر نتواند بارور شود.
تخمدان پلی کیستیک یکی از بیماری هایی است که در اثر اختلالات هورمونی به وجود می آید و باعث می گردد که ترشحات پلی کیستیک از تخمدان زیاد شود و فرد به راحتی نتواند بارور شود افزایش وزن یا تغییراتی در سبک زندگی افراد میتواند عملکرد تخمدان را با اختلال مواجه کند.
بنابراین برخی از این رژیم ها به از بین بردن ناباروری ثانویه کمک می کند. در مردان اگر میزان تستسترون کم باشد نمی توانند باردار شوند تستسترون نقش اصلی در تولید اسپرم دارد و اگر به هر دلیلی کم شود ممکن است عوامل ناباروری به وجود بیاید که فرد نتواند بارور شود.
واریکوسل یکی از عوامل اصلی در ناباروری مردان است که باعث می شود بیضه ها بیش از حد بزرگ شود و یکی از عوامل اصلی در کم شدن اسپرم است افرادی که کیفیت مایع منی آنها کم است و زود انزال هستند احتمال ناباروری ثانویه در آنها زیاد است.
یکی دیگر از عواملی که در مردان باعث ایجاد ناباروری ثانویه می شود برداشتن پروستات است. که این امر نقش اصلی در این افراد دارند اگر پروستات به صورت کامل برداشته شود قدرت باروری مردان پایین می اید.
هایپوگنادیسم دیرس یکی از هورمون هایی است که به از بین رفتن ترشح هورمون های جنسی کمک می کند و باعث می شود که فرد به راحتی نتواند بارور شود.
استفاده از برخی از داروها مثل استفاده از داروهای آنتی بیوتیک و فشارخون کمک فراوانی به ناباروری ثانویه می کند.
افرادی که به عفونت های قارچی سرطان پروستات مشکلات معده و روده عفونت های مجاری ادراری التهاب روده و روماتیسم انواع سرطان درد تشنج و نقرس مبتلا هستند به راحتی می تواند نابارور باشد.
استفاده از برخی لوبریکانت ها باعث می شود که فرد به راحتی بارور نشود همچنین اگر فرد مدام در معرض مواد شیمیایی قرار بگیرد کیفیت اسپرم پایین می آید.
علائم ناباروری دوم
بعد از اینکه فرد یک تجربه بسیار موفق در بارداری کسب نمود افرادی که سن آنها کمتر از ۳۵ سال است و ۱۲ ماه رابطه جنسی بدون پیشگیری داشته اند و می خواستند که باردار شوند اما باروری شان با تأخیر روبهرو می شود و صورت نمیگیرد به ناباروری ثانویه مبتلا هستند.
بنابراین ناباروری دوم در بالا که دارای پریود های بسیار دردناک و طولانی هستند و سیکل قاعدگی آنها غیر منظم است اتفاق می افتد اگر هرگونه دردی در ناحیه بیضه و آلت تناسلی داشتید بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
بانوانی که مدام سقط جنین داشته اند و رحمشان توانایی حمل جنین را ندارد به راحتی می توانند به ناباروری دوم مبتلا شوند.
تشخیص ناباروری ثانویه
بیماران مشکوک به ناباروری دوم مبتلا می شوند بهتر است به یک مرکز تخصصی ناباروری مراجعه نمایند و پزشک تمام سوابق بیماری های آنها را مورد ارزیابی و بررسی قرار می دهد.
مشخص می شود که آیا فرد به ناباروری مبتلا است یا نه و همچنین افراد به سیاست های نامناسب بپردازد و بررسی می کند که آیا تخمکگذاری طبیعی است یا نه.
افرادی که بیماری هایی مثل تیروئید و سرطان دارد احتمال اینکه به ناباروری ثانویه مبتلا شود بسیار زیاد است با استفاده از عکس های رنگی رحم و همچنین آزمایش آنالیز مایع منی و آزمایش هورمونی به راحتی میتوان به تشخیص ناباروری ثانویه کمک کرد.
درمان ناباروری ثانویه
درمان ناباروری ثانویه عوامل مختلفی دارد که یکی از آنها درمان دارویی است که باید زیر نظر پزشک متخصص از داروهایی مثل کلومیفن و لتروزول برای القای تخمک گذاری استفاده کرد که تنبلی در تخمک گذاری مبتلا هستند با استفاده از آن می توانند تخمک گذاری شان را منظم کنند.
iui یکی از بهترین روش ها برای تلقیح اسپرم به داخل رحم است که با استفاده از کاتتر صورت میگیرد و افزایش احتمال لقاح را در پی دارد.
یکی دیگر از روش هایی است که با استفاده از داروهای تزریقی به که تخمک گذاری می پردازد و سپس با استفاده از یک پانکچر یا تخمک گذری صورت می گیرد در واقع باعث می گردد که اسپرم از مایع منی همسر جدا گردد و با استفاده از روش های آزمایشگاهی با هم ترکیب شود.
با استفاده از روش آی وی اف می توان آن را در رحم اجاره ای لانه گزینی کرد.
یکی دیگر از بهترین روش ها برای درمان ناباروری ثانویه جراحی است.
جراحی به بهترین شکل به ترمیم مشکلات رحمی می پردازد همچنین افرادی که به فیبروما یا پولیپ مبتلا هستند با استفاده از جراحی می توانند ناباروری شان درمان شود.
استفاده از آنتی اکسیدان ها و مکمل های ضد پیری می تواند بر افزایش باروری کمک فراوانی میکند و باعث میگردد که کیفیت مایع منی افزایش یابد بنابراین ناباروری ثانویه عوامل مختلفی دارد و امروزه با پیشرفت علم و فناوری و تکنولوژی بسیاری از آنها درمان می شود.
تاثیر ناباروری ثانویه یا ناباروری دوم بر زندگی زوجین
ناباروری یا همان نازایی می تواند مشکلات زیادی از نظر عاطفی برای افراد و بیمار و زوجین به وجود بیاورد که ممکن است به جدایی افراد منجر شود و باعث می گردد که افراد از نظر احساسی و روحی و اندوه و عصبانیت احساس گناه کند.
با درد هایی دست و پنجه نرم کنند و افرادی که به ناباروری دوم مبتلا می شوند ممکن است منزوی شوند.
اما اصلا جای نگرانی نیست امروز با بالا رفتن علم و فناوری و تکنولوژی بسیاری از بیماری های آنها درمان شده است.